Σχέδιο νόμου ΥΠΕΠΘ

Γειά σας,
Σας γράφουμε σε σχέση με το σχέδιο νόμου που ανέβασε το ΥΠΕΠΘ και που όπως είπε η Υπουργός στην συνέντευξη σήμερα το φέρνει στη βουλή αύριο.
Αυτό το  σχέδιο που στόχο έχει την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,περνάει με πολλή τέχνη λάθρα και το θέμα με τα λεγόμενα Κολλέγια.
Παρά τους επαναλημμένους αφορισμούς και τις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις, όλο το οικοδόμημα στηρίζεται στον νόμο του Στυλλιανίδη και τις αποφάσεις του Σπηλιωτόπουλου.
Παρ’ολο που επαναλημμένα η Υπουργός, σε κάθε δημόσια εμφάνιση της, μας είπε ότι αυτός  ο νόμος δεν ισχύει,και ότι τον ακύρωσε η πράξη και η Ευρωπαϊκή Ένωση,τώρα βλέπουμε στο σχέδιο, ότι όλη η ρύθμιση στο άρθρο 45 στηρίζεται στον νόμο 3696/2008.

Το δράμα είναι ότι δυστυχώς σε αυτήν την κίνηση διατηρεί ζωντανή την σχέση που λανθασμένα υπεισήρθε τελευταία στιγμή σε αυτόν τον νόμο με τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών.
Πόσο συνέπεια έχουν λοιπόν οι εξαγγελίες για διευκρινιστικές Υπουργικές Αποφάσεις όταν δεν υπάρχει συνέπεια στους ίδιους μας τους πρόσφατους αφορισμούς.Σε τι μπορεί να βασιστεί ένας κλάδος 5000 επιχειρήσεων και 30000 εργαζομένων, όταν η ίδια η Υπουργός φάσκει και αντιφάσκει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα?

Τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς είτε για την επιχειρηματική του ή την εκπαιδευτική του δράση όταν μας είπε σήμερα ότι  μόνο κάτω από δέκα Κολλέγια θα πάρουν άδεια?
Προφανώς δεν μας αφορά αυτό ,όμως μας δίνει μία εικόνα σε τι εποχές των ολίγων οδηγούμαστε. Λίγοι θα μπορούν, λίγοι θα αντέξουν, λίγοι θα επιβιώσουν!!!

Το ίδιο θέλει να κάνει και με τα ΕΕΣ??? Μας δίνεται η εικόνα ότι οι άλλοι 30 θα μπορούν να έχουν ΕΕΣ.Ετσι, τους βολεύει όλους ο νόμος, και  ο όγκος των ΕΕΣ που προσφέρουν γνώσεις ,δεξιότητες και ελεύθερη  γνώση με ευέλικτο τρόπο ακόμη  και στο τελευταίο χωριό και νησί  θα πρέπει να πάει σπίτι του, όπως και πολύς κόσμος τον τελευταίο καιρό????

Προφανώς βόλευε να μην μελετηθεί περεταίρω το θέμα και  να μπει βιαστικά μαζί με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ώστε να θαφτεί κάθε αντίδραση και  να κερδιθεί ο πόλεμος των εντυπώσεων. Στηρίζεται σε ένα νόμο που τον εφτιαξε η Νέα Δημοκρατία, και που οι σχεδιαστές του ομολόγησαν ότι παγιδεύτηκαν, μη γνωρίζοντας το θέμα. Ετσι θάβει ένα κλάδο ολόκληρο των ΕΕΣ, ανοίγοντας  τους κρουνούς των   επιδοτήσεων για την Δια Βίου Μάθηση σε συγκεκριμένους και δοκιμασμένα αποτυχημένους φορείς.

Στην προκειμένη περίπτωση  φοβόμαστε ότι υπάρχει πλήρης επίγνωση των συνεπειών της εφαρμογής του νόμου,
-στην τεχνική και ελεύθερη εκπαίδευση,
-στην επιχειρηματικότητα νέων ανθρώπων, με συνέπεια στην οικονομία,
-στην ευέλικτη απόκτηση γνώσεων για άμεσο επαγγελματισμό και,
– σε αλυσίδα άλλων θεμάτων ,
για τα οποία, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, γίνεται ξεκάθαρο πως κύρια υπεύθυνη είναι η αλαζονεία και η αποστασιοποίηση των πολιτικών από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας .
Με τέτοιες ενέργειες οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά !!!!

Η Υπουργός ας μπει στον κόπο έστω και την τελευτεία στιγμή να κοιτάξει τα διάφορα έγγραφα που στείλαμε σε εκείνη και στους προκατόχους της, και την υποστήριξη των κοινωνικών φορέων στις χρήσιμες και σωστές θέσεις μας.

Είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί της και με τους συνεργάτες της , και να βοηθήσουμε με την μακροχρόνια και ποικίλη πείρα που έχουν οι εκπρόσωποι του κλάδου μας.

 

Το ΔΣ της ΠΕΕΕΣ,

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ