ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΕΣ 31-5-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΕΣ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ) ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ 

Ο κλάδος των ΕΕΣ ταλαιπωρείται από τότε που το Υπουργείο αποφάσισε πριν από ενάμιση χρόνο να λύσει το θέμα των σπουδών στα λεγόμενα Κολλέγια.  Είναι ξεκάθαροι οι στόχοι των Κολλεγίων. Παρόλα αυτά, τα ΕΕΣ, που καλύπτουν άλλες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες, έχουν βρεθεί μπλεγμένα στην νομοθετική ρύθμιση που αφορά τα Κολλέγια.

Έχουν επιβληθεί  στα ΕΕΣ ανεδαφικές, σκληρές και τελείως έξω από την  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ απαιτήσεις λειτουργίας!!! για λόγους που δημιουργούν ερωτηματικά !!! Έτσι  μέσα από τρεις  αλλαγές της πολιτικής ηγεσίας  του ΥΠΕΠΘ, η επιμονή της διατήρησης της σύγχυσης αυτής, και της σκληρής στάσης, δημιουργεί τεράστια προβλήματα ανασφάλειας ύπαρξης, σε χιλιάδες επαγγελματίες των ΕΕΣ, και τους εργαζόμενους μαζί τους σε όλη την Ελλάδα. 

Καταφύγαμε στο ΣΤΕ με Αίτηση Ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης που μας αφορά. Ήδη ο εισηγητής έκανε θετική εισήγηση, και έκανε δεκτές τις δύο αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας που προτείναμε και εισηγείται την ακύρωση της υπουργικής απόφασης ως αντισυνταγματικής.

Ευελπιστούμε ότι θα γίνει κατανοητή από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου η δίκαιη θέση μας να μην κλείσουν με βία χιλιάδες επιχειρήσεις, και βρεθούν στον δρόμο πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτές, που προσφερουν και προσέφεραν σημαντικό κοινωνικό έργο.  Δυστυχώς και στον νέο νόμο η Υπουργός διατηρεί στο άρθρο 45 την ισχύ του παλαιού νόμου Στυλιανίδη, ενώ πολλές φορές είχε εκφραστεί ξεκάθαρα και στον τύπο και στην τηλεόραση, ότι ο νόμος αυτός είναι άκυρος. 

Όλο το άρθρο 45 στηρίζεται στον προηγούμενο  νόμο, δηλαδή δημιουργούνται μηχανισμοί,- με την σημερινή θέση της Υπουργού ότι θα αδειοδοτηθούν  μόνο 10 Κολλέγια από τα 40 που έδωσε άδεια ο Α. Σπηλιωτοπουλος πριν φύγει-, που ευνοούν τις ολιγοπωλιακές συνθήκες σε όλα τα επίπεδα της ελεύθερης Εκπαίδευσης. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι υπόλοιποι 30 θα βρουν καταφύγιο στην σκληρή αδειοδότηση των ΕΕΣ, και έτσι θα μοιραστεί η πίττα πάλι στους ίδιους, και στους λίγους!!!, αποκλείοντας έμμεσα και αυτόματα όλους τους άλλους, δηλαδή, όλους εμάς.  

Δυστυχώς και με την βάσιμη  υποψία ότι οι χρηματοδοτήσεις της Δια Βίου Μάθησης θα πάνε στα ΚΕΚ !!! ο κλάδος των ΕΕΣ γίνεται το μπαλάκι, στο στρατηγικό  βόλεμα των ολίγων!!! Ο κλάδος μας, αντί να προστατεύεται γιατί βοηθάει στην ανάπτυξη της γνώσης και των δεξιοτήτων -την ίδια στιγμή που  η πολιτική και η οργάνωση είναι απούσες από την κοινωνία- βάλλεται διότι αποτελείται από πολλούς μικρούς. Στην πράξη όμως, δουλεύει υπεύθυνα και αντιμετωπίζει άμεσα τις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας, προσφέρωντας ανεκτίμητο έργο..  Δεν μάθαμε τίποτα λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, και μάλιστα σήμερα μετα τις τραγικές εξελίξεις;Πόσες ακόμα οικογένειες πρέπει να καταστρέψουν οι πολιτικοί με την άγνοια τους; Πόσους κλάδους που αντί να ανοίξουν, όπως θα έπρεπε και όπως επαγγέλεται η κυβέρνηση, θα κλείσουν ακόμη;

Επιτέλους θέλουν να μας αναγκάσουν να στραφούμε στην ΕΕ, να φανεί άλλη μια φορά η ανοργανωσιά και το βόλεμα των ολίγων και όχι ο σεβασμός όλων των κοινωνικών αναγκών; 

Έλεος για την φτωχή Ελλάδα!! Το ΔΣ της ΠΕΕΕΣ